5 Bespaartips voor je privé-uitgaven

Aan het einde van de maand, komt het wel eens voor dat je minder (of zelfs niets...) overhoudt van je welverdiende geld. Een hapje hier, drankje daar, nieuwe schoenen.. het geld gaat sneller over de bank dan we lief hebben. Maar elke maand kijken of je wel uitkomt, geeft je geen goed gevoel. Hoe fijn zou het zijn als je elke maand gewoon kan uitgeven, zonder je schuldig te voelen?

Aan het einde van de maand, komt het wel eens voor dat je minder (of zelfs niets…) overhoudt van je welverdiende geld. Een hapje hier, drankje daar, nieuwe schoenen.. het geld gaat sneller over de bank dan we lief hebben. Maar elke maand kijken of je wel uitkomt, geeft je geen goed gevoel. Hoe fijn zou het zijn als je elke maand gewoon kan uitgeven, zonder je schuldig te voelen?

Dat kan je bereiken door te besparen. Wij geven je 5 tips om je financiën beter op orde te hebben, waardoor je aan het einde van de maand ook nog iets overhoudt en daardoor zonder schuld gevoel durft uit te geven!

1. Verkrijg inzicht in je inkomsten en uitgaven.

Je zult het vast al vaker gehoord hebben, maar inzicht is key.
We weten vast allemaal wel hoeveel we verdienen. Maar weten we ook hoeveel we uitgeven? En vooral wáár aan we het uitgeven?

Stel een overzicht op van je inkomsten en uitgaven. Je kunt dit doen op papier in een zogenaamd ‘huishoud-boekje’. Maar veel eenvoudiger is het gebruik maken van een gratis app.

Je kunt bijvoorbeeld 1Money downloaden. Dit is een handige app waarin je je uitgaven en inkomsten kunt noteren (zowel pin als cash) en meteen koppelt aan een categorie (boodschappen, tanken..).

3. Kijk kritisch naar je abonnementen.

Netflix, Disney +, Videoland, On that Ass, postcodeloterij… allemaal maandelijkse abonnementen die al snel een flinke hap uit je budget nemen. Kijk eens per half jaar je abonnementen na en vraag je af of deze echt nodig zijn of dat ze misschien goedkoper kunnen. Wellicht kun je je telefoonabonnement al verlengen en kun je nu een sim-only nemen i.p.v. met toestel. Of heb je het afgelopen half jaar niet naar Netflix gekeken.

Wees kritisch naar je abonnementen. Als je er een half jaar niets mee gedaan hebt, zul je dat het komende half jaar ook niet doen en kun je het beter opzeggen.

Via https://www.abonnementenopzeggen.nl/ kun je eenvoudig een opzegbrief downloaden of laten versturen naar de desbetreffende abonnementen die je wilt opzeggen.

3. Maak een begroting

Als je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven, kan je ook een begroting gaan maken. Op basis van je huidige situatie kan je gaan voornemen hoeveel je bijvoorbeeld aan je boodschappen gaat uitgeven, of aan je benzine.

Wil je het heel concreet aanpakken? Je kunt dan met de ‘enveloppen-methode’ werken. Je zorgt dat je je hele besteedbare inkomen in contant geld hebt en verdeelt ze over enveloppen:
– Boodschappen
– Benzine
– Leuke dingen
– Sparen

Als je dan bijvoorbeeld boodschappen gaat doen, neem je het geld uit deze envelop. Heb je aan het einde van de maand iets over? Dan kun je dat in je spaar-envelop doen. Het is namelijk bewezen dat als je het geld tastbaar hebt, in plaats van op de bank, je er veel zorgvuldiger mee omgaat.

Je kunt dit ook doen via de MoneyYou Go app. In deze app kun je deze potjes eenvoudig aanmaken.

4. Plan je week

Boodschappen zijn vaak de grootste kostenposten in een huishouden, naast je vaste lasten van je woning. Hoe vaak ga je gemiddeld naar de winkel per week? En hoe vaak neem je meer mee dan je eigenlijk nodig had?

Maak eens een weekplanning voor je boodschappen. Waar heb je zin in om te eten? Kun je met de ingrediënten van maandag, op dinsdag nog iets maken? En maak daarop je boodschappenlijst waar je je dan ook écht aan gaat houden. Ga voor de verse en vergeten producten dan nog één keer naar de winkel en je zult zien dat je veel geld bespaard hebt.

5. No-spend days

Als je dan goed bezig bent met het besparen op je boodschappen, stel dan ook no-spend days in. Dit zijn dagen waarop je geen geld uitgeeft. Hiermee tackle je je impulsieve aankopen zoals een broodje onderweg of dat nieuwe truitje in de sale.

Hoe vaak is het je gebeurd dat achteraf bleek dat je iets toch niet nodig had? Want je had je eigen lunch mee, of van dat truitje heb je nog 5 soortgelijken.. No-spend days behoeden je voor impulsieve acties. En als je dan na 2 dagen nog steeds graag dat truitje wilt kopen, dan kan dat gerust op een dag waarop je wél geld wilt uitgeven. Je zult zien dat heel veel dingen overbodig blijken, waar je eerder wel je geld aan zou besteden.

Share:

More Posts

Stuur ons een bericht